Figyelem!

A Hosszúhetényi Kincsesház (Tájház- Kossuth u. 10) május 22-én nyitja meg kapuit. A Mecseki Óriáskalandhoz előzetes bejelentkezés, és túrafelszerelés szükséges. (Tel: 30/447- 4237) A táv hosszúsága miatt (3-4 óra) az indulást délelőtt 12 óráig tervezzék! Csak készpénzes fizetésre van lehetőség! A szabadtéri játékhoz védettségi igazolvány nem szükséges.

Látnivalók

Borbélyműhely

Ismertető

A Szántó-Szauer borbélydinasztia első tagja, Szauer Mihály (1868-1913) még a XIX. században kezdte meg működését a faluban.  A család 1939-ben épített új lakóházat a Kossuth utcában egy üzlethelyiséggel, mely több mint hatvan éven át borbélyműhelyként üzemelt. Fia, Szántó Márton (1894-1966), majd az 1921-ben született unoka, János is a nyomdokaiba lépett. Az eredeti bútorzattal és eszközökkel berendezett műhelyt – a családdal kötött megállapodás alapján – az önkormányzat 2009 júniusától megnyitotta a látogatók előtt.

Elérhetőségek
 
Cím: Hosszúhetény Kossuth L. u. 23.
Kapcsolattartó:
Papp János Poór Gabriella
Telefon:

HÁZi-ÁLLAT-Kert

Ismertető

Szeretné megismerni őshonos háziállatainkat?

Meg is simogatná őket? Látogasson el hozzánk!

Zengő- és Galagonya Vendégházunk közelében található Házi-Állat-Kertünk, ahol mangalica, liba, kacsa, tyúk, fürj, nyulak találhatók. A gyermekek számára nagy élményt nyújthat az állatok megismerése, megfigyelése, etetése, simogatása, hogy ne csak a képeskönyvek lapjairól ismerjék őket.

Elérhetőségek
 
Cím: 7694 Hosszúhetény, Fő. u. 57.
Kapcsolattartó: Molnárné Fuchs Erika
Telefon:
E-mail cím:

Tájház (Kincsesház)

Ismertető

A Hosszúhetényi Tájház festői környezetben a Hármashegy lábánál, a Püspökszentlászló felé vezető út elején található. Az 1860-as években épült tájház 2008-ban lett a falu tulajdona, majd 2011-ben került felújításra. Baranya egyik legértékesebb gyűjteménye, melyet Bocz Árpád hosszúhetényi lakos több évtizeden keresztül tudatosan gyarapított. A néprajzi anyag a 19. század közepétől a 20. század első feléig ad képet a település népéletéről. A Tájházban élményszerű múzeumpedagógiai foglalkozásokat kínálunk minden korosztály számára. Lehetőséget biztosítunk kemencés programok lebonyolítására előzetes bejelentkezéssel. 2014-ben a Hosszúhetényi Tájház nyerte el a Magyarországi Tájházak Szövetségének  „Év Tájháza” kitüntetését.

Elérhetőségek
 
Cím: Hosszúhetény Kossuth L. u. 23.
Kapcsolattartók:
Papp János Poór Gabriella
Telefon:

Üvegkiállítás

Ismertető

Hosszúhetény közelében, a Kelet-Mecsek erdeiben a XVIII. század végén jelentős üveggyártás folyt. A huták üveges hagyatékának méltó emléket állít az állandó üvegtörténeti kiállítás, amely 2008-ban valósult meg. A kiállítás anyagát a pusztabányai üveghuta ásatásai során előkerült tárgyi emlékek, helyi üvegművészek több éven át gyűjtött és őrzött anyaga, valamint a nyolcvanas évek végén évente megrendezett pécsi üvegszimpozionok – köztük világhírű üvegművészek – alkotásai képezik.

Elérhetőségek
 
Cím: Hosszúhetény Fő u. 154.
Kapcsolattartók:
Papp János Poór Gabriella
Telefon:
Right Menu Icon
palyazat