Figyelem!

Szászvári helyszínen a játék már elérhető! Csak készpénzes fizetést tudunk elfogadni, illetve csak védettségi igazolvánnyal léphetnek be a kincsesházba (Vár).

Látnivalók

Bányászati és helytörténeti kiállítás, Bányász park

Ismertető
Császta falu az 1542. évi rovásadó jegyzékben tűnik fel. A falu közepén elég meredek domboldalon 1923-ban épült fel egy kőalapozású, téglából készült harangláb neogót stílusban. A hajdan önálló település 1947-től Szászvár részévé lett.
Elérhetőségek
 
Cím: Szászvár, Bányász tér 1.
Telefonszám:
E-mail cím:

Bányászati kiállítás a bánya területén

Ismertető

A volt bánya területén, annak korábbi műhelyépületében található a kiállítás, mely magántulajdonban van, de látogatható az érdeklődők számára. Szászvár bányászati kultúráját mutatja be korunk, azaz az 1970-es évektől 1995-ig, a szászvári bánya bezárásáig. Valósághűen szemléltet két fejtési helyet eredeti nagyságában, ezzel illusztrálva a bányászati körülményeket 100m2 alapterületen. Valósághű kialakítása kézzelfoghatóvá teszi a bánya több 100 méteres mélységben történő munkavégzést, ácsolatot, valamint szénkitermelést szállítással együtt. A kialakított vágat szászvári szénnel került feltöltésre, és a bányában alkalmazott eszközök is innen kerültek a kiállításra.

Elérhetőségek
 
Tulajdonos: Törő Tamás
Telefonszám:

Borház

Ismertető

A szászvári „borösvény” kapujában, a Bánya utca 25. szám alatt áll az egykori községi bikaistálló, amelyet 2001-ben újított fel és alakított át az önkormányzat Borházzá. Bár szászvár nem része egyik ismert borvidéknek sem, az itt termett szőlőből és itt termett szőlőből és itt készített borból a helyi gazdák sikeresen vesznek részt a helyi és környékbeli borversenyeken, a szakértői bírálat szerint is elismert nedűikkel. A településen, több helyen is sorrá rendeződtek a pincék, a vendégként betérőket a gazdák szívesen látják egy-egy pohárka finom borra. A Borház tetőterében a helyi szőlőtermesztés és borkészítés hagyományos eszközei, felszerelései kaptak helyet.

Előzetes egyeztetéssel a Borház bérelhető, max. 30 fős rendezvényekhez. A nyári programokat az épület melletti nyitott-fedett pihenőhelyen lehet megtartani.

Elérhetőségek
 
Cím: Szászvár, Bánya u. 25.
Telefonszám:
E-mail cím:

Császtai harangláb

Ismertető

Császta falu az 1542. évi rovásadó jegyzékben tűnik fel. A falu közepén elég meredek domboldalon 1923-ban épült fel egy kőalapozású, téglából készült harangláb neogót stílusban.

A hajdan önálló település 1947-től Szászvár részévé lett.

Elérhetőségek
 
Cím: Szászvár, Bányász tér 1.
Telefonszám: +36-30/547-86-44
E-mail cím: szikh15@gmail.com

Jubileumi kereszt

Ismertető

Kiss György a Rózsadomb tövében épült nyaralójuk előtti téren egy monumentális, 5,5m magas Krisztust a kereszten ábrázoló alkotást készített ajándékul szülőfalujának. A művész Krisztus szenvedő emberi vonásait hangsúlyozta. A kínban feszülő test izmaiban, inaiban, az arc megnyugvást kereső vonásaiban az ember földi létének gyötrelmeit kívánta megmutatni.

Elérhetőségek
 
Cím: Szászvár, Bánya u. 52.
Telefonszám: +36-72/589-000

Kiss György présháza – ma Új Vadrózsa Étterem

Ismertető

1896-ban családjával közösen vette meg az emeletes présházat Kiss György, ahová szívesen jött nyaralni a szobrászművész.

A korábbi présház felújítása 1989-ben kezdődött, egy új résszel (konyha) bővült az épület. Ekkor még nem állt védelem alatt az épület, a Szászvári Önkormányzat helyi védett épületté nyilvánította.

Az Új Vadrózsa Étteremben jelenleg 3db festmény található, melyeket Vincze Győző festett, ebből kettő a művészt, Kiss Györgyöt, a harmadik pedig az épületet ábrázolja.

Elérhetőségek
 
Cím: Szászvár, Bartók Béla u. 4.
Telefonszám: +36-30/264-15-49

Rizni park

Ismertető

A Szászvári Strandfürdő mögötti területen futott régen a szászvári bányától jövő, úgynevezett Rizni kisvasút vonala. A vasútvonalat és a patak nyomvonalát kitisztították, itt került kialakításra a Rizni park. A park elemei az erdei futó- és tornapálya, amely nagyrészt a kisvasút pályáját követi, illetve egy erdei tanösvény. Megtalálható itt még a kisvasút egykori mozdonya, valamint fából faragott állatok. Információs táblákon találkozhatunk a Mecsekben fellelhető növény- és állatvilággal.

Elérhetőségek
 
Cím: Szászvár, Bánya u. 52.
Telefonszám: +36-72/589-000

Római Katolikus templom

Ismertető

A középkori Szász temploma nem a mai helyén állott, legelőször az 1330-as évektől vannak adataink róla. A török időkben e templom fokozatosan romosodni kezdett. A 18. század elejétől egy ideiglenes kis templomban folyt az istentisztelet, de a hívek számának rohamos növekedése megkövetelte egy új, szilárd anyagból való templom és parókia felépítését.

Az új széles templom alapkövét 1772-ben Klimó György püspök tétette le és 1779. május 3-án az Égbeszálló Boldogasszony tiszteletére szentelték fel. Ez a jelenet látható a főoltárán. Az új parókia a vár maradványainak felhasználásával 1821-re készült el teljesen.

A mai szászvári templom későbarokk stílusjegyeket visel magán: hajója négy boltszakaszos, félköríves szentélyhordozású, barokk szószékkel. A templom ma is látható freskóit Éber Sándor bajai festőművész készítette el.

Elérhetőségek
 
Cím: Szászvár, Vár u. 8.
Telefonszám: +36-30/820-74-68
E-mail cím: szaszvarivar@gmail.com

Szászi Tájház

Ismertető

A tájháznak otthont adó ingatlant a Szabó lányok: Jolán és Gizella ajándékozták Szászvárnak. Az önkormányzat 1940-es éveknek megfelelő állapotúra újítatta fel. A lakóházban három helyiség tekinthető meg korabeli bútorokkal, régi használati tárgyakkal: a döngölt földes konyha és a két szoba. A tisztaszobában megismerkedhetünk az ajándékozó család tagjaival, és a völgységi magyar viselettel.  A német szobában látható, hogyan éltek, mit viseltek a környéken élő sváb családok.

Elérhetőségek
 
Cím: Szászvár, Szent István u. 20.
Telefonszám: +36-30/820-74-68 +36-30/547-86-44
E-mail cím: szaszvarivar@gmail.com szikh15@gmail.com

Szászvári Strandfürdő

Ismertető

A Szászvári Strandfürdő 1935-ben épült, erdei környezetben található, ahol az emberek magas fák hűsítő árnyékában pihenhetik ki fáradalmaikat a medence partján. 2003-ban került sor a felújításra. 2013-ban strandbüfét létesítettek, 2015-től pedig napkollektorok melegítik a gyermekmedence vizét. A helyi lakosokon kívül sok vendég érkezik Bonyhádról és Komlóról, illetve a környező településekről is.

Időszakos a nyitva tartása: júniustól augusztus végéig.

Elérhetőségek
 
Cím: Szászvár, Bánya u. 52.
Telefonszám: +36-72/589-000

Szent Anna Kápolna és Szent Anna oltárszobor

Ismertető

1913-as jelentős átépítések folyamán toldották a szentély déli falához a Szent Anna kápolnát és a felette lévő oratóriumot. Kiss György 1914-ben egy gipszből készített oltárszobrot ajándékozott a kápolnának. A kompozíció érdekessége, hogy a szintén Anna nevű édesanyját mintázta meg a művész. A gyermekét óvón ölelő Anna arcán a jóság és a féltő szeretet tükröződik. A főalak öltözékében a korosabb szászvári asszonyok viseletét láthatjuk.

Elérhetőségek
 
Cím: Szászvár, Vár u. 8.
Telefonszám: +36-30/820-74-68
E-mail cím: szaszvarivar@gmail.com

Szent István Közösségi Ház

Ismertető

A régi mozi épületéből lett kialakítva, 2011. november 1-től látogatható. Házasságkötő teremként és névadók helyszíneként is üzemel az épület. A ház dolgozói színházszolgáltatásokat, koncerteket, megemlékezéseket, közművelődési programokat szerveznek, helyszínt biztosítanak a civil szervezetek, egyesületek által szervezett programoknak, segítik működésüket. A Ház otthont biztosít különböző kreatív és kézműves foglalkozásoknak, kluboknak, sportprogramoknak, bármilyen eseménynek akár magán célra is.

Elérhetőségek
 
Cím: Szászvár, Szent István u. 33.
Telefonszám: +36-30/547-86-44
E-mail cím: szikh15@gmail.com
Right Menu Icon
palyazat