slider_kep_1
slider_kep_2
slider_kep_3
PlayPause
Shadow
Slide
Slide
Slide
previous arrow
next arrow

Mecseki Óriások

A baranyai mondavilág szerint Vasgyúró olyan irdatlan erővel bírt, hogy puszta kézzel bányászta a Zengő-hegy érceit, a kitermelt vasat pedig úgy formázta, mintha kenyértészta lenne. A mecseknádasdi óriás egy nagyjából 3-4 méter magas, akácfából készített alkotás, mely Dechandt Antal munkáját dicséri.

szobor-profil-1
Óriás szobor_02_2
Glasz-Fotó_02
Glasz-Fotó_04

Szobor alkotója: Dechandt Antal
Képek forrása: Glasz Fotó

A Kőmorzsoló óriás Püspökszentlászló és Hosszúhetény között, egy békés erdőszélen talált rá új otthonára. A költözködésben Baráth Gábor képzőművész segítette, aki alapanyagot és energiát nem kímélve, sok köbméternyi akácfából alkotta meg a 3-4 méteres kolosszust. Nem csak környezetbarát, de biztonságos is, így a gyerekek nyugodtan kipróbálhatják, milyen érzés egy óriás tenyerén csücsülni.

szobor-profil-2
Püspökszentlászló 009
Püspökszentlászló 007
Püspökszentlászló 004

A fent látható Kőmorzsoló szobor képeit Györkő Zsombor fényképezte.

Az akácfából épített, 3-4 méter magas kolosszust Baráth Gábor szobrászművész alkotta meg, aki mindig is kiemelt figyelmet fordított a környezettudatosságra. A baranyai mondakör szerint a meselény eredetileg a Hármashegy tetején éldegélt, és olyan hatalmas erővel bírt, hogy szabad kézzel, tövestől tépte ki a fákat a talajból. Új pihenőhelyén már visszafogottabb életet folytat, és megelégszik azzal, ha szórakoztathatja a Bikalra látogatókat. A jámbor óriást imádni fogják a gyerekek, hiszen a stabil szerkezet miatt kedvükre mászkálhatnak rajta.

szobor-profil-3
fanyuvo_bikal
fanyuvo_bikal5
fanyuvo_bikal6

MESE A MECSEKI ÓRIÁSOKRÓL

Részlet az eredeti mondából

Valamikor réges régen, még annál is régebben, amikorra gondolunk, óriások éltek itt, a Kelet-Mecsekben. Akikről most mesélek, Vashegyen (Zengő), a Hármashegyen és Kőhegyen (ma Kövestető Komló és Hosszúhetény között) meg a környező erdőkben éltek.
Három törzsük volt: a Vasgyúrók, a Kőmorzsolók és a Fanyűvők.
Vashegyen egy roppant nagy várban éltek a Vasgyúrók; egy közel akkora várban, Köves-hegyen a Kőmorzsolók; s az erdőkben, toronymagas faházaikban a Fanyűvők. A három törzset nemcsak lakhelyük különböztette meg, hanem az orruk formája is. A Vasgyúróknak hegyes, a Kőmorzsolóknak horgas, a Fanyűvőknek tompa volt az orruk. Kinek-kinek címerében is a hegyes, a horgas, vagy tompa orrú óriásfej díszelgett.
Mind a három törzsnek hétszer hetvenhét tagja volt, a kicsinyek, a felnőttek és az öregek együttvéve.
A Vasgyúrók vasat bányásztak, és abból fegyvereket gyúrtak, a Kőmorzsolók követ fejtettek a várak megerősítéséhez, máskor meg követ morzsoltak utak építéséhez. A Fanyűvők fákat téptek ki tövestől, mivel sok fa kellett a várak meg a toronymagas házak fűtéséhez.
A három óriástörzs békességben élt egymás mellett. Ha időnként ellenséges óriások vagy emberfaló sárkányok törtek rájuk, rögtön egymás segítségére siettek, és győztek is.

(Forrás: Dr. Pesti János: Az ördögszántotta hegy – Baranyai mondák, hiedelmek és történetek
ALEXANDRA Kiadó – 2002, Pécs)

Right Menu Icon
palyazat