Szászvári Várkastély

Nyitvatartás: Hétfő: zárva, Keddtől – Vasárnapig 9:00 – 17:00

Programok
 • Tárlatvezetés
 • Játékos kincskeresés
 • Mesekaland a Szászvári Várkastélyban
 • Szászvári Faluséta
 • Szászvári Gasztro kaland
 • Legalább egy héttel előre be kell jelentkezni!
Elérhetőségek

 

Telefonszám:
E-mail cím:
Facebook:
Programok
 • Tárlatvezetés
 • Játékos kincskeresés
 • Mesekaland a Szászvári Várkastélyban
 • Szászvári Faluséta
 • Szászvári Gasztro kaland
 • Legalább egy héttel előre be kell jelentkezni!
Elérhetőségek

 

Telefonszám:
E-mail cím:
Facebook:

A vár története

A középkori Szász mezőváros vára egykor a pécsi püspök uradalmi központjaként épült. Alsáni Bálint bíboros, pécsi püspök eredetileg egy kápolnát és egy udvarházat emelt a település szélére a XIV. század utolsó negyedében.

Az udvarház egy alápincézett, három emeletes, szintenként két helyiségből álló, igényesen kialakított kőépület volt, amelynek bejáratát egy lépcsőtoronyban helyezték el. A bíboros hamarosan kibővítette egyszerű udvarházát, a Nagy Lajos király halálát követő zavaros években kettős várfallal vette körül, amelyen egy hatalmas kaputornyon át nyílott a bejárat.

Zsigmond király uralkodása idején a várudvar északi felére egy emeletes palotaszárnyat emeltek. 1439-ben már várként említi egy oklevél az épületet. A XV. század végén újabb, immár reneszánsz stílusú palotaszárnnyal bővítették a belső udvart, a kaputornyot lakótoronnyá alakították és mellette új bejáratot nyitottak a belső várudvarba. A XVI. század első felében egy nyolc toronnyal erősített új falrendszer épült, ennek ellenére 1543-ban török kézre került. A törökök közigazgatási székhelyet rendeztek be az egykori fényes püspöki rezidenciában.

A XVII. században keresztény csapatok többször támadták a várkastélyt, majd 1680-ban fel is robbantották az északi és keleti palotaszárnyat.

Ezután csaknem száz évig állt romosan a vár a falu közepén, míg az 1700-as évek végén rendbe hozták az épségben maradt nyugati szárnyat plébániaház céljára. A felújítások során a palotát jelentősen átépítették, belsejét új födémekkel és válaszfalakkal osztották meg. A ház ebben a formában érte meg a XX. századot.

A vár régészeti kutatása 1980-ban indult meg. A kisebb műemléki beavatkozások után, a 2000-es évekre már a teljes műemléki helyreállítás tervei is készen álltak. 2012-ben kezdődtek a restaurálás előkészületei és 2015 tavaszán a kivitelezés. A várkastély 2016. augusztus 20. óta fogadja látogatóit.

Kiállítás

A Szászvári Várkastély kellemes időtöltést kínál minden korosztály számára, különös figyelmet fordítva a gyermekekre. Interaktív kiállításunkon megismerheti a vár és a falu történetét, ízelítőt kapnak a középkor uradalmának mindennapi életéből. Korabeli ruhákat próbálhatnak fel, lúdtollal írhatnak, babaházzal vagy óriás kockákkal játszhatnak.

A főépület pincéjében a vár építésének történetét ismerhetjük meg, a földszinten helytörténeti és reneszánsz kori kiállítás várja a látogatót, az emeleti enteriőr-bemutató a középkor virágkorának állít emléket.

Az északi palotaszárny földszintjén az egyház babonákkal szemben folytatott harcáról és az oktatásban játszott szerepéről tájékozódhatunk, az emeletén található rendezvényterem több sokszínű ideiglenes kiállításnak ad otthont.

A hátsóudvarban álló egykori gazdasági épület ma múzeumpedagógiai célokat szolgál.

Szolgáltatások

tárlatvezetés

ajándéktárgy árusítás

múzeumpedagógiai foglalkozások

Ismertető

Szászvár a Mecsek hegység észak-keleti lábánál, gyönyörű természeti környezetben elterülő nagyközség, megközelítőleg 2500 lakossal. Múltja egészen az őskorig nyúlik vissza, és római emlékeket is őriz. A falu első írásos feltűnése 1332-ből való, elnevezését a „szász” népnévből magyarázzák a névkutatók. A 15. századra körülbelül 10 falura kiterjedő püspökségi bírtok volt Szász, akkora már mezővárossá fejlődik. A falu a hódoltságot és a török kiűzését is lakottan éri meg, majd fokozatosan gyarapodik, mezőgazdasága mellett az iparosok száma is növekszik. Modern kori fejlődésének a feketeszén bányászat ad új lendületet.  Ma a nagyközségben számos látnivaló és program várja az ide látogatót.

Right Menu Icon
palyazat